Register | Login
Škola plivanja za neplivače ... Minimize
Plivanje je jedan od osnovnih sportova jer se iz njega uz atletiku razvijaju ostali sportovi kao vaterpolo, moderni petoboj, triatlon, sinkronizirano plivanje... Kako uključuje većinu mišićnih skupina i osigurava dobar aerobni učinak, a koristi i otpor vode, plivanje se smatra jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja: osnažuje mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sustav.

Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizira krvni tlak, poboljšava opskrbljenost srca i pluća kisikom, produbljuje disanje te povećava kapacitet pluća. K tome, djeluje opuštajuće na živčani sustav, poboljšava pokretljivost zglobova i koordinaciju rada ruku i nogu te pozitivno utječe na vezivno tkivo.

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. K tome, plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje (slobodan stil - za trideset minuta izgori otprilike 350 kalorija!). Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje.

No, ne samo to...Na američkom institutu u Seattleu otkriveno je da žene koje plivaju pet puta tjedno mogu za 20% posto smanjiti rizik od raka dojke!

Tijekom jednog sata plivanja slobodnim stilom možete sagorjeti od 500 do 700 kalorija.

Sat vremena prsnog plivanja sagorijeva 750 kalorija i sjajno jača prsne mišiće. Najteži stil je leptir ili delfin i on sagorijeva 800 kalorija u sat vremena.

Ležanje na vodi, može vam poslužiti kao odmor od ostalih stilova. Leđni stil sagorijeva 500 kalorija. Želite li se riješiti celulita na bedrima, plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima.

Plivanje u vidu rekreacije preporuča se i starijima i odraslima, pa čak i osobama koje imaju stanovite srčane tegobe (u dogovoru sa liječnikom). Srčani mišići postaju snažniji, a zbog jačanja mišića grudnog koša produbljuje se disanje, a tijelo dobiva više kisika. Tijekom plivanja, u pokretu je naše cijelo tijelo i ne treba posebno naglašavati kakav je to dobar učinak za ruke i noge. Na čovjekovo zdravlje plivanje može djelovati i na potpuno psihološkoj bazi.

Nakon 30-ak (ili više) minuta provedenih u bazenu, osjećati ćete se opušteno, i pun pogodak bio bi odlazak u saunu na dodatno rasterećenje od briga i problema. Ukoliko saune ipak nema u blizini, negdje drugdje pronađite malo vremena za sebe i opuštanje... Kako bi plivanje imalo bilo kakav učinak, preporuča se 'trenirati' svakodnevno 30-ak minuta, ili barem tri puta tjedno. Izaberite stil plivanja koji vam najviše odgovara.

Nadalje, kako preko glave, koja je jedina iznad površine vode, gubimo mnogo topline, uvijek plivajte sa silikonskom kapom, koja će vašem tijelu pomoći da zadrži energiju i bude izdržljivije. Jednako tako, radije plivajte u toplijem nego u hladnijem bazenu, jer toplija voda potiče bolju prokrvljenost mišića te sprječava neugodne grčeve. Nakon što otplivate zadanu rutu, nemojte odmah izaći iz vode, već lagano plivajte leđno kako bi se normalizirao krvotok.

Također, nije dobro plivati gladan ili punog trbuha. U ljetnim mjesecima plivajte što više u moru, ali nikako ne pretjerujte, u slučaju grčeva odmah iziđite iz vode i opustite se.

Eto, previše je razloga zašto se baviti plivanjem - priuštite si dobro tijelo za ljeto, jer vi to zaslužujete!

    

Copyright 2010 by Plivački klub Željezničar Terms Of Use | Privacy Statement
polo ralph lauren ralph lauren outlet Ralph Lauren utlopp